top of page
Zoeken
  • Tessa

Acht eindejaarstips die jou en je onderneming voorbereiden op het nieuwe jaar

Welk voordeel kun jij uit de fiscale wijzigingen halen en waar moet je op letten voor het nieuwe jaar van start gaat?


Het jaar is bijna tot zijn einde gekomen, maar voordat het zover is, is het aan te raden om je alvast te richten op het volgende jaar en met name wat het voor jou en je onderneming kan betekenen. De aankomende fiscale wijzigingen kunnen een doorn in het oog zijn, maar soms kunnen ze ook in je voordeel werken. Daarom hebben wij een aantal eindejaarstips voor je op een rijtje gezet zodat je op de hoogte bent van mogelijke wijzigingen binnen jouw situatie. Zo ga jij goed voorbereid het nieuwe jaar in. Bekijk waar jij nog voordeel uit kunt halen en waar je op moet letten voordat het nieuwe jaar start!


  1. Vraag jezelf af of het nog loont om een fiscale eenheid te zijn Gezien de toename in 2021 tussen de lage en de hoge tarieven van de vennootschapsbelasting, kan het lonen om geen fiscale eenheid meer te zijn. Vanaf 2021 is het tariefverschil in de eerste schijf namelijk 10%. Dit heeft betrekking op de eerste € 245.000, - winst en daar blijft het niet bij, want dit zal in 2022 wederom verhoogd worden naar de eerste € 395.000, - winst.

  2. Ben je van plan om een elektrische auto aan te schaffen? Laat de auto vóór 2021 op kenteken zetten Als je van plan bent om een elektrische auto aan te schaffen, is het te adviseren om voor het begin van 2021 het kenteken op naam te zetten. Wanneer je dit voor 2021 doet, scheelt het je een hoop geld. De bijtelling voor de elektrische auto’s gaat vanaf 2021 namelijk omhoog naar 12%, dat is in 2020 nog 8%. Ook is de cataloguswaarde verlaagd naar € 40.000, -, dit was voorheen € 45.000, -. Alles daarboven valt onder de 22% bijtelling. Daar komt nog eens bij dat de 12% bijtelling voor een periode van 60 maanden geldt. In 2022 wordt de aankoop van een elektrische auto helaas ook niet goedkoper. In dat jaar wordt de bijtelling zelfs verhoogd naar 16% tot een cataloguswaarde van € 40.000, -.

  3. Let op het verval van de lage bijtelling na 60 maanden Wanneer het verval van de lagere bijtelling plaatsvindt in 2021 kan het in sommige gevallen gunstiger zijn om de auto privé te gaan rijden. Wanneer je de auto privé gaat rijden, vervalt de bijtelling, dient men de autokosten privé te betalen en kan er een vergoeding gegeven worden voor zakelijke ritjes. Een andere optie is om nog maximaal 500 kilometer privé te rijden. Ook dan vervalt de bijtelling. Deze opties kunnen in 2021 in sommige situaties gunstiger uitpakken wanneer de bijtelling aanzienlijk verhoogt. Bij auto’s die in 2016 op kenteken zijn gezet, verloopt de lagere bijtelling in 2021. De bijtelling wordt dan 25%. Het verval van de lage bijtelling geldt ook voor de volledig elektrische auto’s die nu een bijtelling hebben van 4%. Dit wordt in 2021 15%. Is het een auto met cataloguswaarde boven de € 40.000, - dan is het zelfs 25% bijtelling.

  4. Bekijk hoe de werkkostenregeling (WKR) in jouw bedrijf ervoor staat in 2021 De WKR is dit jaar in verband met de coronacrisis verruimd naar 3% voor een loonsom tot € 400.000, - ,voor dit bedrag is het percentage 1,2% gebleven. Vanaf 2021 wordt de WKR weer verlaagd naar het gebruikelijke percentage. Via deze WKR kun je als werkgever onbelaste vergoedingen aan je werkgevers geven. Daarnaast mag je ook zaken vergoeden waar een werknemer privé voordeel van kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan sportabonnementen, tablets of kerstpakketten. Het is aan te raden om te raadplegen of je nog resterende vrije ruimte hebt of eventueel hetgeen wat je in 2021 wil vergoeden nog in 2020 verstrekt kan worden.

  5. Wacht met het kopen van een huis tot 2021 Ben je van plan om een (eerste) huis te kopen en zit je in de leeftijdsgroep van 18 tot 35 jaar? Stel het kopen van een huis dan uit tot 2021. Wanneer je in deze leeftijdsgroep valt, krijg je vanaf aankomend jaar een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting bij aankoop van een eigen woning. Een voorwaarde is wel dat je zelf in de woning intrekt en het je hoofdverblijf wordt. Dit scheelt uiteindelijk toch 2% aan overdrachtsbelasting.

  6. Bekijk of de kleine ondernemersregeling (KOR) iets voor jou is Als je een kleine ondernemer bent, kan de kleine ondernemersregeling in jouw voordeel werken indien je voldoet aan de voorwaarden. De KOR is een btw-vrijstelling waarbij je geen btw meer hoeft te berekenen aan jouw klanten. Daarnaast doe je ook geen btw-aangifte meer en kan je geen btw meer terugvragen over jouw kosten en investeringen. Je voldoet aan de voorwaarden als je een btw-ondernemer bent, als je gevestigd bent in Nederland of als je hier een vaste inrichting hebt en als je omzet niet hoger is dan € 20.000, - per kalenderjaar. Als je gebruik wilt maken van deze regeling dan dien je de onderneming in te schrijven. Je kunt de onderneming in principe ieder kwartaal inschrijven. Dit dien je uiterlijk 4 weken voor de aanvang van een nieuw kwartaal te doen. Aanmelden kan via het aanmeldformulier van de belastingdienst. Op dit moment kunnen ondernemingen zich aanmelden voor het tweede kwartaal van 2021.

  7. Belastingvrij schenken kan belastingvoordeel opleveren Er zijn verschillende vrijstellingen in de schenkbelasting mogelijk. Dergelijke schenkingen laten je eigen vermogen dalen waardoor dit belastingvoordeel kan opleveren. In 2020 is het mogelijk om je kinderen € 5515, - belastingvrij te schenken, je kleinkinderen of derden mag je € 2208, - belastingvrij schenken. Als je kinderen hebt tussen de 18 en 40 jaar dan kan je de schenking eenmalig verhogen tot € 26.457, - of € 55.114, - mits dit laatste bedrag gebruikt wordt voor een studie. Verder kan er ook eenmalig € 103.643, - geschonken worden aan je kinderen of derden mits het bedrag gebruikt wordt voor een eigen woning.

  8. Gebruik je de auto van de zaak ook privé? Haal daar je voordeel uit Wanneer je een auto van de zaak ook privé gebruikt dien je in de laatste btw-aangifte van het jaar BTW te betalen over het privégebruik. Daar staat wel tegenover dat je door het jaar heen de autokosten kunt aftrekken wanneer de auto wordt gebruikt voor BTW belaste omzet. Je kan hiervoor gebruik maken van een forfaitaire regeling. Reken daarbij met een btw-heffing van 2,7% van de catalogusprijs inclusief BTW en BPM. Indien de auto al vijf jaar of langer in de onderneming wordt gebruikt, geldt er een lager forfait van 1,5%. Het kan voordeliger zijn om geen gebruik te maken van deze regeling en dus gewoon de BTW te betalen over het werkelijke privégebruik. Hiervoor moet er wel een kilometerregistratie zijn bijgehouden. Woon-werkverkeer valt hierbij ook onder privégebruik.

23 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page