Het nastreven van een milieubewuste levensstijl wordt door een toenemend aantal mensen gezien als onmisbaar en belangrijk voor onze aardbol. Wellicht is het je al eens opgevallen dat steeds meer mensen om je heen letten op hun plasticgebruik, liever kiezen voor biologische producten of actief bezig zijn met het scheiden en recyclen van afval. Een goede ontwikkeling waar het milieu baat bij heeft wanneer dit zich verder doorzet in de hele samenleving. Het verduurzamen van je eigen levensstijl is goed te doen, maar hoe krijg je dat voor elkaar op de werkvloer?
De afgelopen jaren is het milieubewustzijn in het bedrijfsleven enorm toegenomen. Er zijn steeds meer ondernemers die ervoor kiezen om niet meer te printen of die plastic in hun kantoorpanden weren. Toch zijn we er nog niet. Er is altijd nog ruimte voor verbetering. Vooral als je ziet dat de lichten in grote kantoorpanden in Amsterdam-Zuid nog altijd de hele nacht branden. Het is tijd om actie te ondernemen – als je daar nog niet mee bezig was - en bewust te worden van onze routines op het werk die schadelijk zijn voor het milieu.
Het maakt niet uit hoe groot of klein een onderneming is. Ieder steentje dat wordt bijgedragen aan verduurzaming helpt bij de verbetering van het milieu. Hoe klein jouw bijdrage ook is, ieder beetje helpt. Voel je dus niet bezwaard als je op dit moment alleen in de gelegenheid bent om het gebruik van wegwerpbekers in de onderneming een halt toe te roepen. Daarnaast gaat de overgang richting een duurzame werkstijl niet in één keer. Het feit dat je er actief over nadenkt en de tijd neemt om deze blog te lezen, geeft blijk van een goede instelling die nodig is voor het bereiken van een duurzame werkomgeving, zowel thuis als op kantoor.
Wat kun je doen?
1. Probeer zoveel mogelijk afval te scheiden Wanneer je aan het werk bent, komt het uiteraard dagelijks voor dat je het een en ander moet weggooien. Resten van je lunch, overbodige sticky notes of andere papieren. In veel kantoren is het gebruikelijk dat er bij ieder bureau een prullenbak staat waar al het vuil in weggegooid kan worden. Om te voorkomen dat verschillende afvalsoorten bij elkaar terechtkomen, is het aan te raden om die individuele prullenbakken te vervangen door grotere scheidingsbakken. Deze prullenbakken kunnen op verschillende plekken in het kantoor neergezet worden, maar moedigen jou en je werknemers wel aan om al het afval dat weggegooid wordt netjes te scheiden.
2. Gooi niet alles klakkeloos weg Naast het feit dat het belangrijk is om bewust te worden van afvalscheiding, is het ook van belang om na te gaan wat je precies weggooit. Uiteraard zullen etensresten en verpakkingen van voedsel rechtstreeks in de prullenbak belanden. Geef andere spullen echter een tweede leven voordat je het weggooit. Een goed voorbeeld hiervan is wanneer je een verkeerd document hebt uitgeprint. Wat doe je dan? Gooi je het gelijk in de prullenbak of de shredder? Of kies je voor de duurzame oplossing waarbij je de achterkant van het papier gebruikt voor notities en aantekeningen? Houd wel in je achterhoofd dat dit alleen mogelijk is wanneer het document geen vertrouwelijke informatie bevat.
3. Print zo min mogelijk Nu we het toch over verkeerd geprinte documenten hebben, kunnen we gelijk overgaan op de volgende tip: probeer zo min mogelijk te printen. Dit is een zeer effectieve manier om het papiergebruik op de werkvloer een heel stuk te verminderen. Uiteraard zou het, het beste zijn als er helemaal niets meer geprint zou worden. Echter is het in sommige ondernemingen lastig om dit helemaal stop te zetten. Als oplossing hebben sommige ondernemers de regel ingesteld dat er alleen nog belangrijke documenten geprint mogen worden die ze graag fysiek willen doorlezen of bewaren. Wanneer het niet mogelijk is om de printer de deur uit te doen, kun je toch milieuvriendelijk bezig zijn door gebruik te maken van milieuvriendelijk papier.
4. Denk aan de kachel en de airconditioner Probeer het gebruik van de kachel en airconditioner goed in de gaten te houden. Vaak vergeten mensen ze uit te zetten of ze worden uit routine aangezet ondanks dat het niet altijd nodig is. De kachel en airconditioner zijn over het algemeen hard nodig wanneer het hartje winter is of wanneer er een hittegolf in Nederland arriveert. De rest van de tijd is de temperatuur op de werkvloer vaak goed te regelen door bijvoorbeeld even een raam open te zetten, zodat er een fris briesje door het kantoor kan gaan, of door een warme trui aan\
te trekken in plaats van een T-shirt. Als er toch dagelijks gebruik wordt gemaakt van de kachel of airconditioner is het aan te raden om een checklist te maken voor de laatste mensen die het pand verlaten. Zet op zo’n lijst dat de kachel en airconditioner nog uitgeschakeld moeten worden voordat iedereen de deur uit gaat.
5. Zorg voor energiezuinige apparatuur op de werkvloer Vandaag de dag zijn de werkvloeren gevuld met verschillende elektronica. Die apparaten vreten natuurlijk allemaal stroom. Wanneer je besluit om energie te besparen, zijn er een aantal opties. Allereerst is het aan te raden om energiezuinige apparatuur in huis te halen. Wat valt hier precies onder? Kies bijvoorbeeld voor een vier-in-één-printer in plaats van individuele apparaten. Zo’n vier-in-één-apparaat is een printer, scanner, fax en kopieerapparaat in één. Dit is een stuk milieuvriendelijker dan het gebruik van vier verschillende apparaten. Daarnaast is het energiezuiniger om desktops te vervangen door laptops. Een laptop verbruikt namelijk minder energie dan een desktop. Een andere eenvoudige manier om het verbruik van energie te verlagen, is door gebruik te maken van de spaarstand op elektronica zoals laptops, telefoons en tablets. Door deze bespaarmodus aan te zetten, verbruiken de apparaten minder van hun batterij en hoef je ze ook minder vaak op te laden.
6. Laat de verlichting niet aanstaan Dit is in feite hetzelfde verhaal als bij de kachel en de airconditioner. Wanneer je de verlichting niet nodig hebt, maak er dan ook geen gebruik van. Het is ontzettend zonde en milieuonvriendelijk om het licht te laten branden wanneer iedereen al naar huis is. Zelfs op een zonnige dag kun je ervoor kiezen om die akelige TL-verlichting boven je hoofd eens uit te doen. Zolang er genoeg zonlicht via de ramen binnenkomt, kun je genieten van natuurlijke belichting.
7. Probeer vaker de auto te laten staan wanneer je naar kantoor gaat Spreek met jezelf af dat je één of een aantal dagen per week de auto thuis laat staan en met een ander vervoersmiddel naar het werk gaat. Ga bijvoorbeeld met mooi weer op de fiets of pak het openbaar vervoer. Uiteraard is dit alleen mogelijk wanneer je vrij dicht bij het werk woont of als er gunstige verbindingen in het openbaar vervoer zijn.
8. Voorkom e-waste Ben je al bekend met de term e-waste? E-waste staat voor alle afgedankte apparatuur. Dit is vandaag de dag een van de snelst groeiende afvalstromen ter wereld. De dumpplaatsen van elektronisch afval hebben grote impact op mens en milieu. Denk daarom twee keer na voordat je jouw elektronica wegdoet. Heb je oude telefoons, laptops of andere apparaten liggen die op dit moment stof verzamelen? Gooi ze dan niet zomaar weg in de prullenbak. Geef ze een tweede leven door ze naar een tweedehands elektronicawinkel te brengen of ga op zoek naar een inzamelpunt dat elektronica recyclet.
9. Gebruik duurzame verpakkingen voor je eten en drinken Wanneer je een lunch van huis meeneemt ben je snel geneigd om even snel een boterhamzakje te pakken of een waterflesje uit de supermarkt mee te nemen. Als je dit eens in de zoveel keer doet is dat helemaal niet erg. Probeer dit echter op dagelijkse basis te voorkomen door voor duurzame opties te kiezen. Vervang de plastic zakjes voor een herbruikbare lunchbox en gebruik geen plastic drinkflesjes, maar koop een duurzame drinkfles van Dopper bijvoorbeeld. Gebruik daarnaast ‘eigen’ servies tijdens het werk. Op veel werkvloeren zijn voornamelijk wegwerpbekers te vinden wanneer iemand koffie of thee wilt nuttigen. Probeer dit te vermijden door mokken of glazen te gebruiken.
10. Doe het stap voor stap Het verduurzamen van de werkomgeving is een geleidelijk proces. Voer de veranderingen daarom stap voor stap in. Je hoeft niet gelijk al het plastic wegwerpservies de deur uit te doen. Maak eerst de voorraad op die je hebt en koop daarna geen nieuwe meer. Houd in je achterhoofd dat niet alles in een week hoeft te veranderen. Jij en je werknemers zullen hoogstwaarschijnlijk ook moeten wennen aan al die wijzigingen. Het helpt enorm als je de mensen om je heen bewust maakt van de slechte gewoonten op de werkvloer, zodat iedereen begrijpt waarom de veranderingennodig zijn.
Comentarios