top of page
Zoeken
  • Tessa

Heeft investeren in cryptovaluta toegevoegde waarde voor ondernemers?


Cryptovaluta zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin beginnen steeds meer het financiële beeld te domineren. De digitale valuta hebben de laatste tijd zo’n snelle ontwikkeling doorgemaakt dat de verschillende digitale munten niet meer op één hand zijn te tellen. Steeds vaker rijst de vraag onder ondernemers of cryptovaluta het waard zijn om in te inveteren of dat je deze trend beter aan je voorbij kunt laten gaan. In deze blog brengen wij in kaart wat het precies inhoudt om te investeren in cryptovaluta en wat dit voor mogelijkheden biedt voor ondernemers.


Alles wat je moet weten over cryptovaluta


Cryptovaluta


Crypto is een nieuwe, digitale vorm van valuta. Deze vorm van valuta is gedecentraliseerd. Wat inhoudt dat er geen derde partij nodig is voor een transactie tussen twee partijen. Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde munt die ooit is ontwikkeld. Na de ontwikkeling van Bitcoin volgden er al snel verschillende altcoins zoals Ethereum, IOTA, Litecoin en Dogecoin. Ieder met een andere waarde, koers en oplage. Zo is er tijdens de ontwikkeling van Bitcoin vastgelegd dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins mogen bestaan. In vergelijking mogen er van de Dogecoin ongelimiteerd nieuwe munten toegevoegd worden, dit wordt ook wel mining genoemd. Hierdoor zal er nooit schaarste ontstaan onder deze munt. Dit heeft effect op de koers van zo’n digitale munt. De Bitcoin zal steeds schaarser worden en waarschijnlijk steeds meer in waarde toenemen. Bij de Dogecoin zal dit bijvoorbeeld minder snel het geval zijn.


De digitale munten maken vandaag de dag al een groot onderdeel uit van de maatschappij. Je kijkt er niet meer raar van op wanneer je buurman opeens begint over de Bitcoins die hij afgelopen weekend heeft gekocht. Het zijn niet meer enkel de grote bedrijven die zich richten op de digitale valuta. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zich er verder in te verdiepen. Iedereen kan er in feite makkelijk aan beginnen. Je hoeft namelijk niet gelijk duizenden euro’s erin te investeren. Zelfs met een bescheiden honderd euro kun je er al aan beginnen. Door de toegenomen populariteit accepteren steeds meer bedrijven, zoals Microsoft, Amazon en Thuisbezorgd Bitcoin als betaalmiddel.


Waar komt de term crypto precies vandaan? Het vindt zijn oorsprong in de term cryptografie. Een eeuwenoud woord dat stamt uit de oude Griekse tijd. Crypto betekent letterlijk ‘geheim’ of ‘verbergen’. In het licht van vandaag de dag is crypto gericht op het versleutelen van berichten en/of transacties. Op die manier hebben alleen zender en ontvanger toegang tot de inhoud. Voor het versleutelen van die inhoud komt de blockchaintechnologie om de hoek kijken.


Blockchaintechnologie


De blockchaintechnologie hangt nauw samen met de opkomst van de cryptovaluta. Het is een belangrijk component die informatie en transacties waarborgt. Simpel gezegd kan blockchain gezien worden als een nieuwe wijze waarop transacties veilig tussen partijen kunnen plaatsvinden. Daarnaast wordt de technologie ook steeds vaker ingezet voor het delen van data en het beveiligen van netwerken.


Wat de blockchaintechnologie zo speciaal maakt, is dat er geen derde partij nodig is om transacties tussen twee partijen te laten verlopen. Waar je voor het overmaken van geld via je bankrekening de bank nodig hebt als derde partij, vindt er hier simpelweg een transactie of uitwisseling van informatie plaats tussen de zender en de ontvanger.


Hoe werkt dat precies? Je kunt blockchain zien als een database waarin informatie wordt opgeslagen. Die database bestaat uit diverse blokken met informatie die met elkaar verbonden zijn. Ieder blok bevat informatie over bijvoorbeeld het wallet-adres, de prijs van de cryptovaluta en de tijd van de transactie. Elk nieuw blok of transactie wordt door een decentraal netwerk van apparaten geverifieerd, op tijd afgestempeld en gekoppeld aan de vorige transactie. Hierdoor ontstaat er een chronologische reeks aan transacties. Deze reeks kan vervolgens niet meer gewijzigd worden. Hierdoor is iedere transactie die via de Blockchaintechnologie verloopt altijd terug te herleiden, want het is permanent vastgelegd.

Wat zijn de mogelijkheden rond cryptovaluta?

We weten nu waar cryptovaluta voor staan en hoe de technologie erachter in zijn werk gaat, maar waarom zou het voor jou als ondernemer een goede investering zijn? Een vraag waar je wellicht al eens over na hebt gedacht. Ons antwoord is vrij simpel: de blockchaintechnologie en de bijbehorende cryptomunten bieden verschillende, nieuwe mogelijkheden waar ondernemers op korte en op lange termijn hun voordeel uit kunnen halen.


Allereerst biedt de blockchaintechnologie op zichzelf al enorm veel mogelijkheden die zich in de toekomst hoogstwaarschijnlijk nog verder zullen uitbreiden. Het is een technologie die goed in elkaar steekt en daardoor enige zekerheid biedt voor jou als ondernemer. Zo zorgt het gedecentraliseerde systeem van de blockchaintechnologie ervoor dat alle transacties of berichten tussen jou en een andere partij goed beveiligd zijn. De goede beveiliging van de transacties heeft echter geen nadelig effect op de transparantie, aangezien iedere transactie gevolgd en geverifieerd kan worden. De transacties vinden anoniem plaats waardoor je ook profiteert van een hoge mate van privacy.


Het feit dat de blockchaintechnologie zo goed in elkaar steekt maakt het voor steeds meer mensen, waaronder ondernemers, aantrekkelijker om hiervan gebruik te maken. De technologie heeft daardoor veel potentie. Je ziet vandaag de dag op steeds meer plekken dat je kunt betalen met digitale munten zoals Bitcoin. Wanneer je gebruikmaakt van cryptovaluta om een aankoop te doen dan zie je de waarde van de munt echter nog steeds in euro's. De mogelijkheid bestaat dat dit uiteindelijk zal veranderen zodra de blockchaintechnologie en de digitale munten steeds meer geaccepteerd worden en geïntegreerd raken in het dagelijks leven. De kans is groot dat de digitale munten over een aantal jaren zoveel worden gebruikt dat de waarde van die munten op zichzelf een waarde hebben in de maatschappij. In de nabije toekomst zal het hoogstwaarschijnlijk steeds gebruikelijker worden om tegen iemand te zeggen dat je voor een halve Bitcoin een auto hebt gekocht.


Daarnaast worden cryptomunten, zoals Bitcoin, door de jaren heen steeds meer waard. Dit betekent niet dat je gelijk je portemonnee moet opentrekken en al je spaargeld erin moet investeren, maar je kunt wel observeren wat de koersen van bepaalde munten doen om te bepalen welk moment voor jou het goede instapmoment zou kunnen zijn. De kans is namelijk groot dat je er op lange termijn zeker iets uit kunt halen. Je spaargeld levert tegenwoordig niet veel meer op wanneer je het op de bank laat staan. Je kunt er daarom voor kiezen om een deel ervan te investeren in cryptovaluta, zodat je jouw pensioen of spaarpot nog wat kunt spekken.


Tenslotte is de technologie gebruiksvriendelijk waardoor je er gemakkelijk een start mee kunt maken. Je hoeft niet gelijk duizenden euro's te investeren om onderdeel te worden van de wereld van cryptovaluta. Zelfs met een bescheiden honderd euro kun je al beginnen. Dit levert op lange termijn natuurlijk een stuk minder op, maar het is wel een leuke en leerzame manier om te ontdekken wat de koers van de munten over tijd doen. Het voornaamste risico dat aanwezig is bij het investeren in cryptovaluta is de verandering van de koersen. De kans bestaat altijd dat je op het verkeerde moment bent ingestapt waardoor jouw geïnvesteerde geld een stuk minder waard wordt. Dit hoeft echter niet gelijk een reden voor paniek te zijn. Je moet het namelijk veelal zien als een investering op lange termijn. Geduld is hierbij een schone zaak. Op lange termijn trekt de koers vaak weer bij.


Tips en suggesties

  • De transactiekosten van cryptovaluta liggen laag waardoor het interessant is om daarmee internationale transacties uit te voeren.

  • De digitale munten kun je gemakkelijk overal mee naartoe nemen doordat je ze bewaart in een digitale wallet. Je kunt er ook op steeds meer plekken mee betalen wat het gebruik van de digitale wallet nog gunstiger maakt.

  • Zodra je cryptovaluta koopt, zijn de munten volledig in jouw beheer en kan niemand anders hierover beschikken zolang je het wachtwoord van je digitale wallet bij de hand hebt. Dit in tegenstelling tot het geld dat je op de bank hebt staan, wat juridisch gezien niet meer van jou is. De bank beheert het geld namens jou. Met cryptovaluta doe je direct zaken met een andere partij zonder tussenkomst van een derde partij.

  • Wanneer je van plan bent om het geld op lange termijn in te zetten voor bijvoorbeeld de opbouw van je pensioen dan is het aan te raden om te kiezen voor een digitale munt die een beperkte oplage heeft. Neem bijvoorbeeld de eerdergenoemde vergelijking tussen Bitcoin en Dogecoin. Wanneer je investeert in Bitcoin is de kans groter dat de waarde van de munt op langere termijn veel stijgt, aangezien het aanbod van de munt steeds minder wordt en de vraag waarschijnlijk stijgt. Bij Dogecoin kan er daarentegen ongelimiteerd nieuwe munten gemined worden.

  • Bekijk of het gunstiger is om zakelijk of privé te investeren in verband met de belasting die je erover betaalt. Het bedrag waarover je belasting betaalt wordt bepaald aan de hand van de cryptokoersen en de waarde van je investering op 1 januari. Wanneer de koersen op die datum hoog zijn dan moet je meer belasting betalen dan wanneer de koersen laag zijn.

  • Het is zowel zakelijk als privé vervelend als de waarde van jouw investering daalt, maar als ondernemer loop je dubbel risico. Aan de ene kant heb je namelijk te maken met de waardedaling waardoor je geld als sneeuw voor de zon kan verdwijnen en anderzijds beschouwt de Belastingdienst een dergelijk verlies niet als zakelijk, terwijl je wel belasting moet betalen wanneer je winst maakt.

  • Er bestaat ook de mogelijkheid om te daytraden. Dit is een vorm van handelen waarbij je ’s ochtends nieuwe cryptovaluta aankoopt en gedurende de dag bijhoudt wanneer de prijs gunstig is om het weer te verkopen. Dit neemt echter heel veel tijd in beslag en is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast moet je ook heel wat verstand hebben van de cryptovaluta en de bijbehorende koersen.

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page