top of page
Zoeken
  • Tessa

Het gezicht van de ondernemingAls ondernemer sta je aan het roer van je eigen bedrijf. Jouw persoonlijkheid en de keuzes die je maakt weerspiegelen zich in jouw onderneming. Hierdoor heb je als ondernemer een zekere voorbeeldrol. Maakt niet uit of je dat zelf zo ervaart of niet. Als ondernemer ben je niet alleen een voorbeeld voor de mensen in jouw onderneming, maar ook voor andere ondernemers en de maatschappij in zijn geheel.


Wellicht vraag je jezelf af: “Waarom word ik beschouwd als een voorbeeld? Ik doe toch gewoon mijn werk?” Wanneer het je als ondernemer lukt om de onderneming van de grond te krijgen en succesvol door te laten groeien dan zien anderen jou als een voorbeeld. Het zit in de aard van de mensheid om de succesvolle en sterke mensen als voorbeeld te nemen en zich ook te vergelijken met die personen. Ook wanneer iemand onderdeel is van de onderneming kijkt die persoon onbewust op tegen jou als ondernemer, aangezien jij aan het roer staat van het bedrijf en jouw visie is doorgevoerd door de gehele bedrijfsprocessen waar de werknemer mee te maken heeft.


De onderneming die jij hebt opgebouwd is voortgekomen uit jouw gedachtegoed. Jouw werkethiek, persoonlijkheid en andere gewoonten zijn onbewust in je onderneming verwerkt. Alle kernwaarden in jouw onderneming zijn in beginsel een weerspiegeling van hoe jij bent. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de werkzaamheden die je doet en wellicht ook de klanten en werknemers die je aanneemt.


Sommige ondernemers kunnen er oncomfortabel van worden wanneer ze het idee hebben dat ze een voorbeeld zijn voor anderen, want je wilt natuurlijk absoluut niets fout doen. Maar daar draait een voorbeeldrol natuurlijk niet om. Van fouten kan iedereen leren. In een voorbeeldrol ben je iemand waar anderen inspiratie en motivatie uit kunnen halen of iemand waar ze naar op kunnen kijken. Dit kan zowel van toepassing zijn op mensen in de onderneming als andere personen of ondernemers in de maatschappij.


Voorbeeldrol in de onderneming


Eén van de meest vanzelfsprekende voorbeeldrollen die je als ondernemer aanneemt is die in je eigen onderneming. Wanneer je mensen in dienst hebt, heb je als hoofd van de onderneming onbewust een voorbeeldrol aangenomen. De werknemers volgen jouw visie en voeren de werkzaamheden uit zoals jij dat voor ogen hebt.

Dat je als ondernemer een voorbeeldrol hebt aangenomen, wil echter niet betekenen dat jij het altijd aan het rechte eind hebt of dat je werknemers geen bewegingsruimte mogen hebben om hun eigen draai aan de werkzaamheden te geven. Wanneer we spreken over een voorbeeldrol dan hebben we het over jouw visie, werkethiek en karakteristieken die als kern van de onderneming worden beschouwd en in zekere zin nagevolgd worden door de werknemers in de vorm van de werkzaamheden die ze uitvoeren.


Je wilt natuurlijk het liefst, dat alle neuzen in de onderneming dezelfde richting op wijzen en dat iedereen jouw visie als voorbeeld neemt. Dit betekent niet dat er geen ruimte is om te sparren of om een goede discussies met elkaar aan te gaan. Dit berust op de gedachte dat het belangrijk is dat de werknemers de door jou gedefinieerde juiste werkethiek en visie hebben die passen bij de onderneming. Hier heb je de werknemer immers op geselecteerd bij de sollicitatie. Zo ben je er een stukje zekerder van dat iedereen op ongeveer dezelfde wijze richting hetzelfde doel aan het werken is. Let wel op dat je geen ja-knikkers in de onderneming hebt, maar werknemers die ook duidelijk en eerlijk hun eigen kritische blik over jouw plannen leggen.


Soms komt het voor dat werknemers niet meegaan in jouw visie. Als het de werknemer niet lukt om zich aan te passen is het wellicht een overweging om afscheid van elkaar te nemen. Als de werknemer zich totaal niet kan aansluiten bij jouw visie dan kan die persoon ook geen steentje bijdragen aan de doelen die jij voor de onderneming hebt gesteld. Het behouden van zo’n werknemer zou enkel de werkzaamheden en de groei van de onderneming kunnen belemmeren.


Er bestaat dus een duidelijk verschil tussen werknemers die jouw visie en jouw werkethiek als voorbeeld nemen, maar er wel met een kritisch oog naar blijven kijken ten opzichte van werknemers die de visie totaal niet als voorbeeld zien en als gevolg daarvan de werkzaamheden niet volgens die visie uitvoeren.


Voorbeeldrol in de maatschappij


Als voorbeeldrol in de maatschappij word je gezien als een bouwer en een vooruitstrevend persoon. Iemand die met de tijd meegaat en op een innovatieve wijze handelt en denkt. De visies die jij in je onderneming uitdraagt kunnen voor andere ondernemers en mensen in de maatschappij een inspiratiebron vormen of als voorbeeld dienen.


Vooral aan het begin van de coronacrisis zag je hoe ondernemers een voorbeeldrol kunnen zijn voor andere ondernemers en de rest van de maatschappij. Ondernemers lieten aan de buitenwereld zien dat ze niet bij de pakken neerzitten, maar dat ze blijven innoveren. Zo kwamen veel ondernemers met nieuwe en creatieve ideeën om hun onderneming draaiende te houden. Dagelijks stonden de nieuwsberichten vol verhalen van diverse ondernemers die hun visie deelden en daarmee ook anderen inspireerden om ook iets te starten of om hun onderneming nieuw leven in te blazen.


Ook buiten de coronacrisis nemen ondernemers bewust of onbewust een voorbeeldrol aan. Ondernemers worden door de maatschappij over het algemeen beschouwd als creatieve, succesvolle en vooruitstrevende personen. Veel mensen of andere ondernemers kijken daar tegenop en vergelijken hun succesbeeld met die van de zogenaamde succesvolle ondernemers.


Voorbeeldrol gepaard met druk


Een voorbeeld zijn of het gevoel hebben dat je een voorbeeld bent voor een ander kan echter ook druk met zich meebrengen. Voornamelijk de druk om te presteren en constant succesvol te zijn is vaak aanwezig. Als ondernemer weet je natuurlijk maar al te goed dat niet alles soepel verloopt, maar in een voorbeeldrol heb je wel het gevoel alsof dat misschien moet. Probeer dit idee uit je gedachten te verbannen.


Het belangrijkste is dat je in jouw onderneming blijft uitdragen waar jij voor staat en dat je blijft doen wat jij voor ogen hebt voor jouw bedrijf. Iedereen maakt fouten en niet alles loopt van een leien dakje. Leg je daar dan ook bij neer en focus je op je eigen doelen of het eigenbepaalde succes dat je wilt behalen. Want wat is succes eigenlijk? Succes is een keuze.

19 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page