top of page
Zoeken
  • Tessa

Teambuilding in een online werkomgeving? Dat doe je zo!Teamwork makes the dream work is een cliché uitspraak, maar dat maakt het niet minder waar. Een goed werkend bedrijf hangt voor een groot deel af van een functionerend team die de onderneming draaiende houdt. Een goed idee of plan kan pas van de grond komen wanneer er een sterk team achter staat. Teambuilding is iets wat niet over het hoofd gezien mag worden. In deze blog delen wij daarom tips hoe je op dagelijkse basis in een online werkomgeving bezig kunt zijn met teambuilding.


In deze blog lichten wij voor je uit wat je kunt doen om van de werknemers op de werkvloer een hecht team te maken. Teambuilding is daarin een belangrijke speler. Werken aan teambuilding kan in de vorm van een uitje, maar er kan ook op dagelijkse basis aan worden gewerkt. Aangezien het thuiswerken zich in veel bedrijven zal blijven doorzetten, delen wij in deze blog tips waarmee je enerzijds teambuilding via een online werkomgeving kunt bewerkstelligen en anderzijds de teambuilding activiteiten op dagelijkse basis kunt stimuleren.


Waar bestaat een sterk team uit?


Als we praten over teamwork dan hebben we het over een groep mensen die optimaal samenwerkt om een gezamenlijk doel of taak te volbrengen. Goed teamwork is nauw verbonden met een vertrouwelijke werksfeer onder collega’s en de toepassing van ieders competenties om samen tot een mooi resultaat te komen.


Er zijn een aantal aspecten die onmisbaar zijn in een team


  • Vertrouwen: allereerst is het belangrijk dat iedereen op de werkvloer vertrouwen heeft in elkaar. Er moet een vertrouwelijke sfeer tussen de mensen hangen. Dit houdt in dat iedereen in het team op elkaar zou moeten kunnen bouwen. Heb je ergens hulp bij nodig? Dan kun je erop rekenen dat jouw teamleden je daarbij zullen helpen. Wanneer je elkaar vertrouwt en weet dat iedereen zijn eigen rol in het team goed volbrengt, ben je al een goed eind op weg richting de creatie van een goed functionerend team.


  • Diversiteit: er zitten diverse lagen aan diversiteit in een team. Met diversiteit bedoelen we zowel verschillende competenties als verschillende achtergronden die mensen kunnen hebben. Wanneer je een divers team aan werknemers hebt, is er ook sprake van diverse opinies, visies en kennis in de groep. Dit aspect maakt het team alleen maar sterker, aangezien de werknemers elkaar kunnen aanvullen met hun kennis en de verscheidenheid in visie en opinie zorgen ervoor dat de werknemers goed met elkaar kunnen sparren. Ieder persoon benadert een uitdaging of probleem namelijk weer op een andere manier.


  • Dezelfde doelen: Het hebben van dezelfde visies en doelen rondom de werkzaamheden is erg belangrijk. Wanneer je een divers team hebt kan het weleens voorkomen dat opinies en visies van elkaar afwijken. Dit is uiteindelijk niet erg zolang iedereen in het team maar dezelfde doelen en visies voor ogen heeft op de werkvloer. Het is uiterst belangrijk dat iedereen richting hetzelfde doel werkt. Je kan een sterk team hebben, maar als iedereen iets anders voor ogen heeft kom je alsnog nergens.

Online teambuilding, hoe doe je dat?


Teambuilding betekent letterlijk dat je een team aan het bouwen bent. Het is een verzamelnaam voor groepsactiviteiten waar je onderlinge samenwerking, sociale binding en vertrouwen mee kunt creëren. Normaal gesproken vinden teambuilding activiteiten plaats buiten de werksfeer. Wij delen echter een aantal teambuilding tips die op dagelijkse basis in een online werkomgeving ingezet kunnen worden.


  1. Maak gebruik van een motivatieronde


Begin iedere ochtend met een zogenaamde motivatieronde. Zie het als een virtuele kring waarin er besproken wordt wat iedereen die dag gaat doen. Dit is tevens een moment om problemen of andere bijzonderheden aan elkaar voor te leggen. Door er samen over na te denken en erover te praten ontdek je wellicht nieuwe kwaliteiten bij elkaar. Daarnaast ontstaan er vaak nieuwe ideeën wanneer je samen aan het sparren bent. Dat geeft al een enorme boost aan het samenhorigheids- en groepsgevoel.


Zo’n motivatieronde kun je ook zien als een soort feedbackronde waarin je kunt laten weten hoe de samenwerking met collega’s verloopt. Als er verbeterpunten zijn dan kan iedereen er wat van leren, maar ook de punten waar jullie tevreden over zijn qua samenwerking zijn het waard om te benoemen.


2. Bewerkstellig meer informele communicatie op de virtuele werkvloer


Het beste is om de mensen uit de werksfeer te trekken en buiten de deur een teamactiviteit te plannen, maar soms is dat niet altijd mogelijk. Wat je dan wel kunt doen, is sociale binding tussen werknemers aanmoedigen door daar mogelijkheden voor te creëren. Hier kun je verschillende online tools voor gebruiken, zoals het platform Slack. Aan de hand van dit communicatiehulpmiddel kunnen er diverse chats aangemaakt worden. Maak bijvoorbeeld naast de serieuze chatkanalen ook één of twee minder serieuze chats aan waar de informele en gezellige gesprekken gehouden kunnen worden gedurende de werkdag. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om bepaalde momenten tijdens online meetings te reserveren om even gezellig bij te praten of elkaar beter te leren kennen. Hetzelfde geldt ook voor de sparringmomenten. Dit zijn belangrijke momenten die vaak mooie, nieuwe ideeën te weeg brengen. Om dit te behouden is het belangrijk om eens in de zoveel tijd zulke brainstormmomenten met elkaar in te plannen.


3. Bedenk teamuitdagingen


Wanneer je een teambuilding dag organiseert bestaat die dag doorgaans uit leuke en tegelijkertijd leerzame opdrachten die het teamgevoel versterken. Je kunt dit ook op dagelijkse basis inzetten. Bedenk bijvoorbeeld leuke challenges of uitdagingen waar medewerkers gedurende de dag of gedurende de week samen mee bezig kunnen zijn tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Zadel je werknemers niet op met een berg extra werk, maar geef ze een kleine opdracht waar ze samen aan moeten werken. Een andere optie is om de dagelijkse werkzaamheden meer uitdagend te maken door een competitie te starten.


4. Virtueel plezier


Teambuilding hoeft niet altijd werkgerelateerd te zijn, maar is vaak ook gericht op het hebben van plezier met elkaar. Veel bedrijven zullen dit hoogstwaarschijnlijk al doen, maar je kunt bijvoorbeeld een online lunch of vrijdagmiddag borrel (vrijmibo) inplannen. Het is natuurlijk nooit zo gezellig als wanneer je elkaar in het echt ziet, maar het geeft toch even de mogelijkheid om met elkaar te spreken.


Wanneer je echter meer tijd om handen hebt en creatiever wilt zijn, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een interactieve meeting met de tool Kahoot! om de dag leuk op te starten of af te sluiten. Kahoot! is een platform waarmee je een quiz kunt creëren met meerkeuzevragen. Iedereen kan hieraan deelnemen met een eigen apparaat. Zo kun je Kahoot! inzetten om elkaar of het bedrijf beter te leren kennen door er vragen over te stellen. Het is een leuke en makkelijke manier om een teambuilding moment met elkaar te hebben.


Natuurlijk bestaan er nog veel meer mogelijkheden voor online teambuilding activiteiten. Zo kun je een online escape room doen of een online murder mystery oplossen met je werknemers. Als dit niet echt jouw ding is kun je natuurlijk altijd je eigen spellen verzinnen die meer bij jouw bedrijf en werknemers passen.

6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page