top of page
Zoeken
  • Tessa

Thuiswerken met kinderen onmogelijk? Met deze tips niet meer




Voor veel ouders is het sinds de coronacrisis een bekend beeld, een stuiterend kind door de woonkamer of achter een eigen laptop terwijl jij in een meeting zit, je concentratie die het vervolgens laat afweten wanneer de kinderen voor de televisie zitten en wanneer het dan eindelijk rustig is in huis, wordt je aandacht gevraagd voor een rekenopgave. Thuiswerken met kinderen is niet altijd een goede combinatie. Hoe kun je dit het beste aanpakken?


Nu de kinderen thuiszitten door de lockdown en de noodopvang op scholen vol zit, is het voor de meeste ouders een drukte van jewelste in huis. De kinderen eisen onder werktijd aandacht op en degenen die al op de basisschool zitten, hebben iedere dag ondersteuning nodig tijdens hun schoolwerk. Thuiswerken is daardoor voor veel ouders een onmogelijke opgave, want wanneer kom je toe aan je eigen werkzaamheden in dit schema? Dit is een vraag waar veel ouders vandaag de dag mee worstelen terwijl ze zich verdiepen in de reken- en spellingopgaven van hun kinderen.


Uiteraard kampen niet alleen werknemers met deze uitdaging, ook werkgevers met kinderen proberen thuis alles zo goed mogelijk op rolletjes te laten lopen. Wij hebben daarom een aantal tips op een rijtje gezet, gericht op alle ouders, zodat thuiswerken niet meer volkomen onmogelijk is.


Communicatie is key


Veel mensen zitten op dit moment allemaal in hetzelfde schuitje, waaronder ook jouw collega’s. Het is daarom belangrijk om het bespreekbaar te maken in het bedrijf zodat iedereen kan aangeven hoe het thuiswerken ze vergaat en wat er eventueel echt niet lukt doordat de kinderen thuiszitten. Samen kun je al een heel eind komen. Mogelijk kunnen de werknemers onderling al tot een voorlopige oplossing komen door bepaalde taken van elkaar over te nemen.


Doorgaans wordt het gezien als de taak van de werknemer om zelf een passende oplossing te vinden voor het thuiswerken met kinderen, maar dit kan ook anders. Als werkgever speel je hier ook een belangrijke rol in. Waarschijnlijk weet je ook als geen ander hoe het is om je werkzaamheden te combineren met je kinderen. Ga daarom eens in gesprek met je werknemers en bespreek de mogelijkheid om hun werkroosters aan te passen aan de huidige situatie. Als werkgever kun je aan je werknemer voorstellen dat ze bepaalde momenten van de dag reserveren voor de thuisscholing van hun kind. Tijdens deze momenten verwacht het bedrijf niet dat de werknemer direct actief is. Zo kun je duidelijk maken wat je van elkaar verwacht en op welk moment van de dag. Zo hoeven de werknemers zich niet schuldig te voelen wanneer zij tijdens werkuren bezig zijn met de rekensommen van hun kinderen.


Hoe kun je het thuis regelen?


Wanneer er duidelijke afspraken tussen collega's zijn gemaakt, is dat al een goede eerste stap. Om het thuis vervolgens ook op rolletjes te laten lopen, hebben wij acht tips opgesteld die hierbij kunnen helpen.


1) Deel de dagen anders in Overdag kan het lastig zijn om met klanten en collega's te communiceren aangezien het veelal rumoerig kan worden in huis wanneer de kinderen wakker zijn of hulp nodig hebben met hun schoolwerk. Probeer de dag daarom anders in te delen. Sta bijvoorbeeld iets vroeger op en ga alvast aan de slag wanneer de kinderen nog in bed liggen. Wanneer je hele jonge kinderen hebt die 's middags ook slapen, dan kun je dat moment ook perfect gebruiken om bijvoorbeeld even je mails bij te lezen en te beantwoorden. Ook kun je ervoor kiezen om je werkuren meer naar de avonden te verschuiven wanneer het overdag niet lukt om bepaalde werkzaamheden te volbrengen. Let er wel op dat je jezelf niet overwerkt wanneer je ervoor kiest om af te wijken van je normale werkuren. Houd daarnaast ook veel contact met je collega's wanneer je andere werkuren gaat hanteren, zodat zij in geval van jouw afwezigheid bepaalde zaken kunnen overnemen.

2) Neem pauze wanneer het niet gaat Soms heb je van die dagen dat het gewoon echt niet lukt om je te concentreren op een klus wanneer de kinderen om je heen zijn. Probeer dan niet te veel te forceren of in de stress te raken. Je kunt dan beter even een blokje om met je kinderen. Ga bijvoorbeeld even langs de speeltuin of ga even wandelen. Zo zijn jullie er allemaal even uit.


3) Houd je aan een schema Probeer een schema aan te houden die je samen opstelt met je kinderen. Zo wordt het voor hen ook duidelijk wanneer zij met hun schoolwerk bezig zijn, wanneer ze om hulp kunnen vragen en wanneer jij niet beschikbaar bent om lastig gevallen te worden. Op deze manier houden zij ook een beetje het ritme van school aan. Wanneer je kinderen hier nog te jong voor zijn, zit er niets anders op dan om hun activiteiten heen te werken.


4) Maak afspraken met je partner Maak niet alleen een schema met je kinderen, maar ook met je partner als dat mogelijk is. Probeer samen afspraken te maken wie op welk moment op de kinderen let of ze assisteert met hun schoolwerk. Zo kun je voor elkaar momenten creëren waarop je gewoon lekker aan de slag kunt met je eigen werkzaamheden.


5) Zonder jezelf af wanneer je aan het werk gaat Wanneer je ’s middags of ’s avonds eindelijk een moment gevonden hebt om aan het werk te gaan, zorg er dan voor dat je niet geprikkeld wordt door je omgeving. Als je partner op de kinderen let, zou je jezelf even kunnen afzonderen op een plek waar niemand zomaar binnenkomt en waar het stil is. Gebruik bijvoorbeeld een noise cancelling koptelefoon of ga in een aparte (werk)kamer zitten.


6) Houd de kinderen bezig Zorg ervoor dat de kinderen iets te doen hebben wanneer jij aan het werk bent. Laat ze luisteren naar luisterboeken of laat ze naar (educatieve) programma’s op televisie kijken. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om klusjes voor je kinderen in het schema op te nemen. Spreek dan met ze af dat deze klus aan het einde van de dag af zou moeten zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun kamer of speelgoed opruimen op momenten wanneer jij aan het werk bent.


7) Stel je verwachtingen bij Wanneer je verwacht dat je net zo productief aan het werk zal zijn als op kantoor, dan kom je algauw van een koude kermis thuis. Stel je verwachtingen daarom bij aan de hand van je huidige situatie. Zo krijg je ook sneller het gevoel van voldoening wanneer het uiteindelijk wel lukt om meer te doen dan op je planning staat. Probeer daarnaast ook niet te veel hooi op je vork te nemen. Klussen die je normaal gesproken op jezelf af zou schuiven, moet je nu waarschijnlijk even laten varen.


8) Zorg voor een kinderproof werkplek Maak je werkplek kinderproof wanneer je kinderen erg jong zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat belangrijke papieren niet voor het grijpen liggen en dat je kinderen niet kunnen struikelen over het oplaadsnoer van je laptop. Je kunt er ook voor kiezen om een eigen speel- en/of werkplek te creëren voor je kind. Zo kunnen zij lekker spelen of zelf aan de gang gaan met hun schoolwerk wanneer jij bezig bent.

91 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page