top of page
Zoeken
  • Tessa

Weet jij hoe veilig jouw wifi-netwerk is?


Je herkent het vast wel, even snel een mailtje versturen in de trein of een document downloaden zodat je die kunt doorlezen terwijl je koffie drinkt in een lokaal café. Voor velen is het geen gek beeld, maar heb je weleens nagedacht over de veiligheid van zo’n netwerk wanneer je ermee verbindt met je telefoon, tablet of laptop?


Het goed beveiligen van je apparaat en bewust zijn van de vele gevaren die op de loer liggen, zijn belangrijke aspecten voor het beveiligen van je bedrijfsgegevens. Als we praten over een veilig netwerk dan komt er enorm veel bij kijken. Soms sta je er gewoon niet bij stil dat je wellicht een veiligheidsprobleem boven het hoofd hangt wanneer je even snel verbindt met het wifi-netwerk in de trein of in een koffiebar.


Waarom is het onveilig?


Wat is er eigenlijk verkeerd aan verbinden met zo’n wifi-verbinding? Heel simpel gezegd zijn zulke openbare netwerken nooit veilig om mee te verbinden. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor wifi-netwerken in de trein of in horecagelegenheden, maar ook in hotels, vliegvelden en campings is het precies hetzelfde verhaal. Het maakt daarnaast niet uit of je een wachtwoord moet invoeren voor het netwerk of niet. Het is en blijft een openbaar wifi-netwerk waar meerdere mensen toegang tot hebben.


Het feit dat meerdere mensen er toegang tot hebben maakt die openbare netwerken vatbaar voor veiligheidsdreigingen. Wanneer je als gebruiker verbindt met een openbaar wifi-netwerk zijn andere mensen in staat om jouw apparaat te vinden op dat desbetreffende netwerk. Hiermee kunnen ze met enige handigheid toegang krijgen tot de activiteiten die je uitvoert op je apparaat en je persoonlijke gegevens. Denk bijvoorbeeld aan de wachtwoorden die je invoert of de documenten die je downloadt.


Dit is een enorm veiligheidsprobleem aangezien iemand hiermee je wachtwoorden zou kunnen achterhalen en er wellicht identiteitsfraude mee zou kunnen plegen of andere foute dingen mee zou kunnen doen. Enorm belangrijk dus om jezelf en je bedrijf hiertegen te beschermen.


Wat kun je dan doen?


Er zijn echter wel een aantal dingen die je kunt doen en waar je op kunt letten wanneer je buiten het kantoor en buitenshuis je werk wilt blijven uitvoeren. Zorg er allereerst voor dat je je wifi uitgeschakeld hebt op je apparaat wanneer je buitenshuis bent en weet dat je niet met een bekend wifi-netwerk zal verbinden. Wanneer je jouw apparaat continu laat zoeken naar nieuwe wifi-verbindingen stuurt jouw apparaat telkens een soort van oproep uit op zoek naar bekende wifi-netwerken waarmee het als eens verbonden is geweest.


Ethische of onethische hackers kunnen deze zogenaamde oproepen van je apparaat opvangen. Vervolgens kunnen zij precies zien met welke wifi-netwerken jij allemaal verbonden bent geweest. Wanneer jouw wifi-netwerk van thuis een naam heeft die jouw naam, adres of routernaam bevat dan is het voor die persoon makkelijk te achterhalen wie je bent en waar je woont. Dit is echter niet het enige veiligheidsprobleem dat op de loer ligt.


Wanneer een onethische hacker weet met welke openbare netwerken jij verbonden bent geweest, kan die persoon met behulp van een speciaal apparaat net doen alsof dat wifi-netwerk in de buurt is. Je apparaat zal vervolgens automatisch verbinden met het netwerk, omdat jouw laptop, tablet of telefoon het netwerk herkent. Al het dataverkeer dat vervolgens plaatsvindt op jouw apparaat kan dan gevolgd worden als het niet versleuteld is.


Wanneer je niet met een openbaar wifi-netwerk wilt verbinden, maar wel het internet nodig hebt, is het aan te raden om een VPN te gebruiken. Veel grote bedrijven zijn hier al bekend mee. Vooral tijdens de coronacrisis toen iedereen gedwongen thuis moest werken, werd een VPN voor veel bedrijven noodzakelijk om de bedrijfsgegevens te beschermen.


Een VPN kun je zien als een veilige en anonieme internetverbinding. Wanneer je via een VPN werkt zijn alle gegevens die je verzendt, dus alle activiteiten die je uitvoert, versleuteld. Iemand met slechte intenties zal daardoor enkel stuiten op versleutelde en daarmee ook onleesbare gegevens. Er valt dus niet makkelijk te achterhalen wat je precies doet, welke wachtwoorden je gebruikt enzovoort. Daarnaast valt het ook niet makkelijk te achterhalen wie je bent. Een VPN verbergt namelijk je locatie en je IP-adres. Een IP-adres is uniek en dat is terug te herleiden naar jouw apparaat. Ieder apparaat heeft een eigen IP-adres.


Beveilig je eigen (wifi-)netwerk


Om veilig aan het werk te gaan kun je dus het beste gebruikmaken van een VPN. Het is echter ook van belang om je privénetwerk goed te beveiligen. Wanneer je thuis verbindt met je eigen wifi betekent dat niet direct dat je verbonden bent met een goed beveiligd netwerk. Er zijn een aantal dingen die je moet overwegen.

  • Kies een moeilijk wachtwoord voor de wifi.

  • Als je weinig verstand hebt van de beveiliging van je netwerk, huur dan een expert in die jou daarbij kan helpen.

  • Houd je router up-to-date net als al je apparaten. Alle apparaten moeten eens in de zoveel tijd weleens geüpdatet worden. Je kunt handmatig bekijken of er nieuwe updates zijn of je kunt automatisch updaten aanzetten.

  • Verander de naam van je wifinetwerk zodat het voor de mensen met slechte intenties niet gelijk duidelijk wordt van wie het netwerk is, waar je woont en wat voor router je hebt.

  • Schakel remote access uit op je router. Wanneer je deze optie wel aan hebt staan is het mogelijk om op een externe locatie de routerinstellingen te wijzigen.

  • Voor gasten kun je eventueel een speciaal gastnetwerk instellen met een ander wachtwoord.

37 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page