Schermtijd is een term die onlosmakelijk is verbonden met ons werk en privéleven. Het is iets waar je waarschijnlijk wekelijks aan herinnerd wordt door bijvoorbeeld je telefoon die subtiel aankaart dat je vorige week toch iets te lang naar je scherm hebt zitten turen. Misschien verbaas je je ook wel over die schermtijd en vraag je jezelf regelmatig af: heb ik echt zoveel tijd besteed aan mijn telefoon?! Als die gedachte door je hoofd schiet dan is het tijd voor verandering. Aangezien schermen een groot deel van ons leven beslaan, is het lastig om er volledig afstand van te nemen. In deze blog zetten wij voor je op een rijtje hoe je toch jouw schermtijd onder controle kunt houden.
Mobiele telefoons, tablets en laptops brengen veel gemakken met zich mee, maar tegelijkertijd hebben ze ook een keerzijde. Mensen slapen slechter, omdat ze tot ’s avonds laat naar een beeldscherm staren; de concentratie gaat achteruit door de vele prikkels die beeldschermen met zich meebrengen en mensen worden zelfs minder sociaal. Velen kunnen het niet laten om hun telefoon uit hun broekzak te wippen wanneer ze merken dat er een berichtje binnenkomt. Zelfs wanneer dat moment het eigenlijk niet toelaat. Steeds vaker negeren we de mensen met wie we op dat moment gezellig een praatje maken om naar onze telefoon te kijken.
Het is goed om eens in de zoveel tijd kritisch naar je eigen schermtijd te kijken om verandering te brengen in het zogenaamde beeldschermstaren. Alle technologieën in ons leven brengen veel goede en nuttige aspecten met zich mee, maar we moeten er ook voor zorgen dat het ons niet op een negatieve wijze gaat beïnvloeden. Om die reden hebben wij een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet waarmee je bewust wordt van je eigen schermtijd.
Tips voor werk en privé
Het onder ogen komen van je eigen schermtijd is één stap. Die vervolgens verminderen is nog een stap verder en is soms lastiger dan we in eerste instantie denken. Jezelf afleren om in je eigen tijd minder gebruik te maken van nutteloze applicaties is goed te doen. Het is echter een ander verhaal wanneer je tijdens het werk omringd wordt door beeldschermen die nodig zijn om jouw functie uit te voeren. Toch is het vooral met zo’n functie belangrijk om waakzaam te zijn op je schermtijd en in te grijpen wanneer het de spuigaten uit begint te lopen.
Deze blog is daarom niet alleen gericht op het verminderen van het gebruik van schermen in je privétijd, maar is ook gericht op het verminderen van je schermtijd tijdens het werk. Hieronder hebben wij zeven handige tips voor je verzameld waar je binnen no-time je schermtijd mee kunt verlagen.
1. Kijk regelmatig weg van je scherm Wanneer je de hele dag naar het scherm van je laptop kijkt, zul je naderhand vaak droge en vermoeide ogen hebben. Wanneer je naar een scherm kijkt, knipper je minder vaak met je ogen dan normaal waardoor ze op den duur uitdrogen. Zorg er daarom voor dat je regelmatig wegkijkt van je scherm. Over het algemeen kun je de regel aanhouden dat iedere twintig minuten waarop je naar een beeldscherm kijkt je ook een aantal minuten weg moet kijken van je beeldscherm. Zo krijgen je ogen genoeg afwisseling.
2. Plan rustmomenten in Je kunt er ook voor kiezen om op vaste momenten op de dag rustmomenten in te plannen. Op zulke momenten neem je even afstand van alle beeldschermen. Berg je telefoon, tablet of laptop tijdelijk op en ga in die tijd iets anders doen. Haal bijvoorbeeld een kopje thee of koffie, ga buiten een blokje om of doe iets totaal anders. Het maakt niet uit wat het is en hoelang het duurt. Zolang jij maar even weg bent van het beeldscherm. Het zou ideaal zijn als je een paar keer per dag zo’n moment kunt inplannen. Dit vergt wel wat planning vanuit jouw kant, vooral als je een druk schema hebt. Het kan ontzettend helpen bij het voorkomen van een vermoeid en onrustig gevoel dat wellicht heerst wanneer je de hele dag met je laptop of telefoon in de weer bent. De rustmomenten hoeven niet ieder een halfuur te duren als je daar geen tijd voor hebt. Als je een aantal keer per dag tien tot vijftien minuten lang een beeldschermbreak inplant, ben je al een goed eind op weg.
3. Gebruik je instellingen en apps Als het niet goed lukt om zelf beeldschermvrijemomenten in te plannen dan kun je er ook voor kiezen om het apparaat zelf ervoor in te schakelen. Het klinkt heel tegenstrijdig, maar toch bestaan er verschillende manieren waarop telefoons, tablets en laptops jou kunnen assisteren bij het inperken van het gebruik ervan. Zo kun je op een IPhone en Android limieten instellen op het gebruik van je apps. Dit houdt in dat je per app een eigen schermtijd kunt instellen. Wanneer je het gevoel hebt dat je te veel tijd besteedt op nutteloze social media apps dan kun je in je instellingen aangeven dat je de Facebook app bijvoorbeeld maar twintig minuten per dag mag gebruiken. Zelfs op sommige laptops is het mogelijk om schermtijden voor jezelf in te stellen waardoor je het apparaat op aangewezen momenten wel of niet kunt gebruiken. Zo kun je jezelf forceren om een rustmoment te nemen, want je kunt in die periode toch niets doen.
Verder bestaan er ook speciale apps die voorkomen dat jij je laptop, tablet of telefoon gaat
gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een app zoals Forest: stay focused. Eigenlijk zijn dit soort
apps gericht op focus en concentratie, maar je kunt het ook inzetten als een manier om
van jouw telefoon, laptop of tablet af te blijven. Je kunt namelijk zelf instellen hoelang je
geen gebruik mag maken van je laptop of telefoon. Deze app werkt met een
beloningssysteem. Hoe langer je ‘gefocust’ blijft/ geen gebruik maakt van het apparaat
hoe meer bomen er in de app groeien. Dit kan een voldaan gevoel geven, want jouw
vooruitgang kun je daardoor in de app bijhouden aan de hand van het aantal gegroeide
bomen.
4. Houd je schermtijd bij Bijna alle apparaten zijn vandaag de dag in staat om jou je schermtijd te tonen. Maak daar dan ook gebruik van. Bekijk waar jij je tijd aan besteedt en vraag je af of al die tijd ook nuttig is besteed. Door dit bij te houden word je bewust van routines in je dag. Daarnaast ben je ook in staat om af te wegen welke apps er wellicht van je telefoon gehaald moeten worden, omdat je er te lang gebruik van maakt zonder dat het iets toevoegt. Zodra je dit gedaan hebt, zullen er altijd wel weer nieuwe afleidingen bij komen, maar als je jouw schermtijd regelmatig bijhoudt en je telefoon daarbij opschoont dan zal dat je zeker een hoop schermtijd aan nutteloze apps besparen.
5. Creëer een routine zonder scherm Kies er ook eens voor om op vrije dagen helemaal geen gebruik te maken van schermen. Het is erg lastig, maar probeer het toch eens. Als je een hele dag zonder schermen te lang vindt, kies er dan voor om bepaalde avonden in de week geen schermen te gebruiken. Wanneer je de hele dag gewerkt hebt met beeldschermen kan het een fijn gevoel zijn om die allemaal weg te leggen in de avond. Zo krijg je rust en heb je wellicht ook tijd om andere dingen te doen.
6. Schakel notificaties uit De beste tip om te voorkomen dat je tijdens of buiten werktijd naar verschillende beeldschermen grijpt, is door je notificaties uit te schakelen. Dan verminder je in één klap de prikkels die je doorgaans krijgt. Je kunt dit doen door notificaties voor individuele apps uit te schakelen of je kunt je telefoon in de nachtmodus zetten. Wanneer deze modus aan staat krijg je geen meldingen, afgezien van uitzonderingen die je zelf kunt instellen zoals belangrijke telefoontjes bijvoorbeeld.
7. Gebruik nachtmodus Wanneer je toch tot ’s avonds laat aan je beeldscherm zit gekluisterd door je werk, maak dan gebruik van de nachtmodus voor je schermresolutie. Deze modus maakt de kleuren op je beeldscherm doffer. Dit is een stuk rustiger voor je ogen. Zelfs wanneer je de hele dag in de weer bent met een beeldscherm kan het zelfs aan te raden zijn om die modus ook gedurende de dag aan te laten staan. Dat is een stuk fijner voor je ogen. Dit is vooral van toepassing wanneer je in een vrij donkere ruimte zit waar weinig (natuurlijk) licht aanwezig is.
ความคิดเห็น