top of page
Zoeken
  • Tessa

Zo kun jij jezelf en je onderneming blijven ontwikkelen en uitdagen



Wanneer je een onderneming start, is alles nieuw, heb je als doel om verder te groeien en is het één grote uitdaging. Naarmate de tijd vordert en jij je eigen routines en werkprocessen hebt weten te vormen, kun je onbedoeld in een werksleur terechtkomen. Alles loopt op rolletjes dus waarom zou je er iets aan veranderen? Als je wilt blijven groeien en innoveren is het soms nodig om uit die gewoonten te stappen en jezelf verder te ontwikkelen en uit te dagen. Hoe kun je dat het beste doen?


Uiteraard hoef je niet alles wat goed loopt over boord te gooien, maar een kritisch oog werpen op de werkzaamheden kan nooit kwaad. Uit je vaste routines en werkzaamheden breken en jezelf uitdagen kan best een uitdaging zijn. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je hierbij op weg kunnen helpen.


Durf tijd te investeren Iets nieuws proberen gaat in zekere zin altijd gepaard met een risico. Als je ergens veel tijd in steekt, is het altijd de vraag of een verandering of innovatie uiteindelijk iets zal opleveren voor de onderneming. Soms zal een experiment nutteloos voelen of zonde van je tijd lijken wanneer het uiteindelijk niks wordt. Probeer dit gevoel echter los te laten, want je leert hier uiteindelijk toch iets van. Je krijgt een steeds beter beeld van wat wel en niet werkt binnen de onderneming. Uiteindelijk zal het experimenteren altijd helpen bij het vinden van een andere oplossing. Wees dus niet te terughoudend met het investeren van tijd in nieuwe dingen, zoals software of andere werkprocessen. Nooit geschoten is namelijk altijd mis.


Houd jouw drijfveer voor ogen Een andere belangrijke stap bij het uitdagen en ontwikkelen van jezelf en de onderneming, is het voor ogen hebben van jouw drijfveer. Bedenk allereerst wat je originele drijfveer was om met de onderneming te beginnen. Wellicht geldt die nog steeds en ben je het gaandeweg uit het oog verloren of misschien moet je je drijfveer bijstellen aan de huidige situatie. Het belangrijkste is dat je voor ogen hebt waar je heen wilt met je bedrijf. Hier kun je wederom motivatie en energie uit putten. Die drijfveer heeft je namelijk ook geholpen om het bedrijf op te zetten. Nu kun je daarop voortborduren.


Stel doelen Wanneer je jouw drijfveer goed voor ogen hebt, kun je makkelijker gerichte doelen stellen die jou dichter bij het gewenste resultaat brengen. Als jouw hoofddoel is om het bedrijf uit te breiden en verder te laten groeien, dan kun je dat niet enkel als doel stellen en wachten totdat het gebeurt. Bedenk hoe je dat wilt bereiken. Maak daarom gebruik van het SMART-principe. Hierbij maak je SMART doelen voor jezelf. Dit zijn kleinere doelen die je op korte termijn kunt behalen. SMART staat voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Door een doelstelling SMART te formuleren is de kans groter dat er iets van terechtkomt. Zie het als een soort tussenstappen om het grotere doel te behalen. Dit kan voor jezelf en/of de onderneming van belang zijn. Zo houd je het hoofddoel realistisch. Het is wel van belang dat je die SMART doelen eens in de zoveel tijd bijstelt.


Time management Als je weinig tijd om handen hebt en niet altijd het juiste moment kunt vinden om na te denken over de toekomst van de onderneming, dan is het tijd om de invulling van je agenda te herzien. Voor het behalen van jouw doelen is dat namelijk fundamenteel. Plan bijvoorbeeld momenten in om met mensen, zoals je werknemers of andere ondernemers, in gesprek te gaan. Zij kunnen wellicht een ander licht op jouw onderneming werpen. Ook kun je er voor kiezen om brainstorm momenten voor jezelf in te plannen.


Houd je eigen branche in de gaten Houd in de gaten wat er in jouw branche gebeurt en speel daarop in. Probeer andere ondernemers in het speelveld in het oog te houden of probeer contact te leggen. Het is namelijk erg belangrijk om op hetzelfde niveau te blijven en mee te ontwikkelen zodat je niet achterblijft.


Je bent nooit te oud om te leren Een goede manier om bij te blijven is om nooit te stoppen met leren. Volg bijvoorbeeld cursussen die jou interesseren en jou verder kunnen helpen. Je bent nooit te oud om te leren en het werkt in je voordeel als je jezelf en de onderneming continu blijft ontwikkelen. Zie het als "everyday is a schoolday". Iedere dag kun je weer iets nieuws leren. Deze wereld zit vol mogelijkheden. Maak er gebruik van.


Reflectie is key Reflecteren op jezelf en de werkzaamheden die jij en je werknemers verrichten is een belangrijk onderdeel voor verdere ontwikkeling. Als je jezelf en de onderneming niet kritisch onder de loep neemt, weet je ook niet waar er nog verandering nodig is. Het ontvangen en geven van feedback speelt hierin ook een belangrijke rol. Plan eens in de zoveel tijd een feedback rondje in tijdens de samenkomsten met je werknemers. Dat is een goed leerproces en zo blijft iedereen nadenken over hoe de werkzaamheden het beste geoptimaliseerd kunnen worden. Kijk bijvoorbeeld eens naar je eigen to-do lijst of de werkzaamheden van je werknemers. Ga samen na wat wel en niet makkelijk afgaat of waar men tegenop kijkt wanneer het te doen staat. Bij de taken die stroef verlopen, bedenk je samen hoe het anders zou moeten. Zo optimaliseer je de werkroutines op basis van ieders capaciteiten en behoeften.


Laat het touw soms vieren Het is fijn om alle touwtjes in handen te hebben, maar soms is het ook nodig om de controle los te laten en het touw te laten vieren. Het is fijn om alles zelf te doen, maar door bepaalde werkzaamheden uit handen te geven of door er met meer ogen naar te kijken, kunnen er ideeën ontstaan waar je eerst nog niet voor open stond of wat anders niet mogelijk was geweest. Zie jouw onderneming dus niet als een one-man job, maar realiseer je dat inbreng van anderen ook zeer gunstig kan zijn voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Laat er wat frisse wind doorheen waaien. Wie weet wat eruit komt!


Misschien heb je zelf nog een goede tip voor ondernemers die zichzelf willen uitdagen. Hoe daag jij jezelf uit? Deel het op ons forum!

44 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page