Sinds maart vorig jaar is het dagelijkse kost om woorden zoals corona, lockdown en het nieuwe normaal voorbij te horen komen. Dit loopt parallel aan een leven waarin we het overgrote gedeelte van de tijd binnenshuis doorbrengen. Hoe langer het duurt, hoe meer de muren op ons af beginnen te komen en hoe meer we onszelf afvragen: is dit het nieuwe normaal?
De coronacrisis vraagt om verandering van ons allemaal. Waar eerst spontaan uiteten gaan, met groepen bij elkaar komen en elkaar knuffelen vanzelfsprekend was, is dat nu iets om naar uit te kijken. Het einde is nog niet in zicht en daarom bedenkt men nieuwe manieren om het leven toch door te laten gaan. Filmavondjes met vrienden worden voortaan online georganiseerd, net als de lessen op school. Ons leven digitaliseert zich steeds meer. Iets waar niet iedereen op zit te wachten, maar toch is het een onoverkomelijke verandering. Bij veel mensen speelt daarom de vraag: zal dit nog terugdraaien na de coronacrisis?
Iedereen kijkt reikhalzend uit naar het moment waarop we het allemaal achter ons kunnen laten. De uitspraak, ‘Ik kan niet wachten tot de coronacrisis voorbij is’, zal je dan ook vaak om de oren vliegen. We moeten onszelf echter afvragen: wanneer is de coronacrisis eigenlijk voorbij? Is dat wanneer we weer terug zijn naar het ‘oude’ normaal? Als we wachten tot ons leven is teruggegaan naar hoe het er voor de coronacrisis uitzag dan kunnen we waarschijnlijk nog lang wachten. De wereld verandert met de coronacrisis mee en het nieuwe normaal van nu is misschien ook wel voor een deel het normaal van de toekomst.
Het kantoor van het ‘nieuwe normaal’
Niet alleen het privéleven staat op zijn kop, ook de werkdagen zijn voor velen niet meer zoals ze eerst waren. Ook hier is het ‘nieuwe normaal’ aanwezig in de vorm van zelfgefabriceerde werkruimten in huis. Waar werk en privé eerst duidelijk gescheiden waren, raakt het nu steeds meer vervlochten. De werkdagen gaan nu voor veel mensen gepaard met het bezighouden van de kinderen, gebrek aan regelmaat en fysiek contact.
Vandaag de dag zie je langzamerhand de eerste voortekenen van het ‘nieuwe normaal’ dat zich zal doorzetten na de coronacrisis. Zo verdwijnt in april de reiskostenvergoeding zoals we dat kennen en daarvoor in de plaats is het zaak dat de bedrijven voor hun werknemers een passende thuiswerkregeling uit de grond stampen. Ook zien steeds meer bedrijven dat thuiswerken niet altijd even slecht is als eerst werd gedacht. De mogelijkheid tot het verkleinen van de kantoorruimtes staat daarom bij velen op de agenda. Wat zal betekenen dat de digitalisering in sommige werkvelden zich waar mogelijk toch zal doorzetten. Waarschijnlijk klinkt dat momenteel niet aantrekkelijk, want niemand zit erop te wachten om tot zijn pensioen de werktijd in de studeerkamer door te brengen, maar wat kunnen we dan van het nieuwe normaal in de werksfeer verwachten?
Toekomstperspectief
Het ‘nieuwe normaal’ zal hoogstwaarschijnlijk niet inhouden dat iedereen fulltime thuis moet werken, maar thuiswerken gaat wel een grotere rol spelen. Waar dat eerst door weinig werkgevers getolereerd werd zal dat na de coronacrisis een heel ander verhaal zijn. Veel werkgevers zullen het waarschijnlijk zelfs aanmoedigen om een paar dagen per week thuis te werken. Om dit goed in de hand te houden zal er waarschijnlijke goede software geïmplementeerd moeten worden en eventuele controle op de hardware van medewerkers bewerkstelligd moeten worden om de werkzaamheden zo goed mogelijk te laten verlopen. Het blijvend thuiswerken zal het gebrek aan fysiek contact gedeeltelijk doorzetten. Het is van belang dat werkgevers hierbij digitale oplossingen bieden om het teamgevoel en het contact sterk te houden. Denk hierbij aan extra contactmomenten. Tenslotte zal de invulling van de werkdagen voor velen een andere indeling kunnen krijgen. Wanneer mensen thuiswerken hebben ze de mogelijkheid om de momenten te kiezen waarop het hen het beste uitkomt om hun werk te verrichten. Door goede afspraken met elkaar te maken zou het zomaar eens kunnen zijn dat sommige werknemers deels ’s avonds aan het werk gaan in plaats van de gebruikelijk negen tot vijf tijden te volgen.
Wij zijn benieuwd hoe jij denkt dat er invulling wordt gegeven aan het ‘nieuwe normaal’. Bezoek ons forum en praat hierover mee!
Comments