top of page
Zoeken
  • Tessa

Hoe maak je de juiste investeringsbeslissing?



Het nemen van beslissingen die een langdurig effect hebben op je onderneming is niet niks. Je zet niet zomaar je handtekening onder een koopcontract voor een nieuw kantoor. Net als dat het vernieuwen van alle systemen in je onderneming ook geen lichte beslissing is. Het zijn echter wel zaken die zo nu en dan je aandacht vragen, aangezien ze eens in de zoveel tijd nodig zijn en je goed moet nadenken over de voor- en nadelen van zo’n investering. In deze blog gaan we in op de meestgestelde vragen over investeringsbeslissingen. Zo hopen we jou op weg te helpen bij het maken van de juiste beslissing.


Wat bedoelen we met investeringsbeslissingen?


Een investeringsbeslissing betekent simpelweg het maken van beslissingen die effect hebben op lange termijn. Een investering wordt vaak gedaan in de vorm van geld of tijd. De hoeveelheid geld en tijd die een ondernemer tot zijn beschikking heeft is niet eindeloos. Aangezien investeringen en de effecten daarvan op lange termijn plaatsvinden is het als ondernemer van belang om goed na te denken over de beslissingen die je neemt rond investeringen. Je moet er namelijk zeker van zijn dat het effect dat een investering op je onderneming heeft het waard is om je geld of tijd in te steken.


Het is doorgaans de bedoeling dat een investering de onderneming de mogelijkheid geeft om verder te ontwikkelen en te groeien. Voorbeelden van veelvoorkomende investeringen zijn een nieuw kantoorpand, scholing voor de werknemers of voor de ondernemer zelf, digitale valuta zoals Bitcoin, invoering van nieuwe systemen en zelfs het investeren van tijd in bepaalde aspecten van je onderneming kan gezien worden als een investering.


Waar begin je met een investeringsbeslissing?


Vaak is de eerste stap rond een investeringsbeslissing onbewust. Doorgaans merk je in je dagelijkse routine dat er iets mist of dat alles beter zou verlopen als één of meerdere aspecten in de onderneming zouden veranderen. Wellicht is er gebrek aan ruimte en wil je een groter kantoor of heb je het gevoel dat er binnen de onderneming te weinig tijd besteed wordt aan de extra training van de werknemers. Soms kan een idee voor een investering al geruime tijd in je gedachten aanwezig zijn.


De behoefte om een investering te doen komt doorgaans voort uit een obstakel of probleem dat je wilt verhelpen in de onderneming of je hebt een toekomstvisie waar je de onderneming naartoe wilt laten groeien. Zodra het obstakel of de toekomstvisie is vastgesteld, is het tijd om de mogelijkheden onder de loep te nemen. Zoek voor jezelf uit wat voor mogelijkheden er bestaan qua investeringen die jouw onderneming verder kunnen helpen.


Wat valt er te overwegen?


Er zijn diverse aspecten die je moet overwegen wanneer je een investeringsbeslissing gaat nemen. Het maakt niet uit wat voor investering het is. Het is altijd nuttig om de diverse aspecten van een investering tegen elkaar af te wegen.


Allereerst is het belangrijk om het investeringsbedrag onder de loep te nemen. Het zogenaamde investeringsbedrag kan bestaan uit geld of kan de hoeveelheid tijd representeren die je ergens in hebt gestoken. Ga aan de hand van een analyse na of de kosten die je maakt voor de investering ook iets opleveren en of dat vervolgens aansluit bij jouw beoogde doel. Je analyseert hiermee in feite alle kosten en opbrengsten, ook wel de cashflows genoemd.


Verder is het van belang om de levensduur van het investeringsgoed in te schatten. Bedenk bij jezelf of de investering werkelijk een positief effect heeft op lange termijn of dat het maar van korte duur is. Over het algemeen ben je met een investeringsbeslissing bezig met een verandering voor op de lange termijn. Wanneer een investering enkel op korte termijn iets teweegbrengt is het zaak om te overwegen of die het werkelijk waard is.


Soms is het zo dat investeringen je opgelegd worden door de wetgever. Denk bijvoorbeeld aan milieu-investeringen die boeren opgelegd krijgen. Ondanks dat je als ondernemer verzocht wordt om de investering te doen is het nog steeds van belang om de mogelijkheden rond de investering uit te zoeken. Wellicht bestaat er wel een speciale regeling waardoor je subsidie voor de investering kunt ontvangen, enzovoort.


Wie betrek je bij je overweging en beslissing?


Wanneer je op het punt staat om een grote investering aan te gaan, wordt dat keuzemoment vaak gezien als iets wat individueel uitgevoerd moet worden. Jij bent tenslotte de ondernemer die uiteindelijk de knoop moet doorhakken. Niets is minder waar. Jij bent uiteraard de persoon die de keuze maakt, maar je hoeft de weg richting de beslissing niet alleen te bewandelen.


Schakel bijvoorbeeld iemand in die met je gaat sparren over de diverse mogelijkheden. Iemand die een kritische blik op de zaak durft te werpen en graag met je in discussie gaat. Het hoeft niet per se een expert op het gebied van de investering te zijn. Het kan natuurlijk ook een vertrouwenspersoon in je omgeving zijn. Je hoeft je uiteindelijke keuze uiteraard niet te baseren op de input van de persoon met wie je aan het sparren bent. Het belang van een extra persoon is echter om de beslissing vanuit meerdere perspectieven waar te nemen. Vaak kom je dan tot nieuwe inzichten.


Je staat er niet alleen voor wanneer je een allesbepalende keuze moet maken, zolang je maar durft te vragen om advies of hulp. Dit kan, zoals zojuist benoemd, bij iemand uit je omgeving, maar ook wij als Finadi kunnen jou daarin ondersteunen. Naast de financiële kant is Finadi namelijk inzetbaar op het gebied van consultancy en advies. We ondersteunen ondernemers maar al te graag tijdens het beslissingsproces zodat we aan de hand van gesprekken en onderzoek je optimaal kunnen begeleiden richting een investering waar je honderd procent achter staat.


Hoe maak je de definitieve keuze?


Het allerbelangrijkste is om alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Wellicht is de keuze makkelijk en zijn er alleen maar voor- of nadelen. Als dit niet het geval is, kun je er altijd voor kiezen om een lijst te maken met alle voordelige en nadelige aspecten naast elkaar. Op die manier kun je de aspecten tegen elkaar afwegen en concluderen of je de beslissing wel of niet gaat nemen.


Eigenlijk is het maken van een investeringsbeslissing vrij eenvoudig, zolang je de onderstaande stappen doorloopt:


1. Het obstakel/ probleem of de toekomstvisie vaststellen.

2. Bekijk de mogelijkheden rond investeringen.

3. Betrek een expert of ander persoon bij de overweging.

4. Weeg de mogelijkheden en de bijbehorende voor- en nadelen tegen elkaar af.


86 weergaven
bottom of page